РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ СВІДОМОСТІ І АКТИВНОСТІ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ ЗЗСО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/pcs.2023.4.12

Ключові слова:

принцип свідомості і активності, фізичне виховання, педагогічний процес, урок фізичної культури

Анотація

У статті охарактеризовано особливості реалізації принципу свідомості й активності який полягає перш за все в тому, щоб забезпечити глибоке розуміння мети занять, які проводяться, розкрити перспективну лінію удосконалення, зробивши її внутрішньою потребою кожного учня. Також зазначено що важливе місце в реалізації даного дидактичного принципу має навчання учнів свідомому управлінню руховою діяльністю. Для того застосовують спеціальні вправи, які допомагають точно оцінювати просторові, часові і силові параметри рухів. Вони розвивають в учнів здібність до свідомого аналізу власних рухів, підвищують об’єктивність їх самооцінки і покращують самоконтроль за якістю виконання рухових дій. Вчитель має довести до свідомості учня не тільки те, що і як виконувати, але і чому пропонується власне та, а не інша вправа, чому необхідно дотримуватись тих, а не інших правил її виконання.

Будь-який навчальний процес є ефективним лише тоді, коли викликає і організовує психічну і фізичну активність учнів. Тому саме принцип свідомості і активності покликаний для того, щоб активізувати учнів на уроках фізичного виховання, зняти з них психологічну напругу. Він повинен широко застосовуватися у фізичному вихованні. Якщо вчитель проігнорує цим принципом або не знає його, то до тих пір учні не зрозуміють і не побажають займатися фізичною культурою з метою самовдосконалення, самоствердження, зміцнення здоров’я.

Матеріали дослідження можуть бути використані у освітньому процесі закладів освіти при викладанні фахових спортивних та методичних дисциплін, спецсемінарів для професійної підготовки бакалаврів фізичної культури, для підготовки майбутніх фахівців до фізкультурно-оздоровчої діяльності; у процесі подальшого розвитку стратегій формування фізичної культури студентів в період реформування освітньої системи України.

Водночас теоретичний аналіз наукових досліджень свідчить, що проблема підготовки майбутніх фахівців ще не достатньо досліджена в педагогічній теорії, а тому не знайшла належного відображення в практичній діяльності навчальних закладів.

Посилання

Humeniuk S. Stan realizatsii pryntsypu humanizmu vchytelem fizychnoi kultury // Nauk zapysy TNPU im. V.Hnatiuka. Ser. Pedahohika.- Ternopil, 2007.- Vyp.3.- s.87 – 90

Demchyshyn A.P. ta in. Rukhlyvi ta sportyvni ihry v shkoli / Posibnyk dlia vchyteliv. — K.: Osvita, 1992. — 175 s.

Zubalii M. Stan rozvytku fizychnoho vykhovannia u haluzi osvity v Ukrainy / M.Zubalii, Mudrik, V.Kubasov // Sportyvnyi visnyk Prydnistrov`ia.- 2007.-№1.-s.8 -10.

Platonov V.M. «Sport dlia vsikh ” v strukturi zdorovoho sposobu zhyttia // Materialy plenarnoi dopovidi na mizhnar. nauk.-prakt. konf. “Aktualni problemy rozvytku rukhu «Sport dlia vsikh» u konteksti yevropeiskoi intehratsii Ukrainy». – Ternopil, 24-25.06.2004.

Shamardina P. Novyi pidkhid do rozghliadu struktury fizychnoi kulrury //Teoriia i metodyka fizychnoho vykhovannia i sportu.- 2002.-№2 – 3.- s.19 -23.

Shyian B.M. Teoriia i metodyka fizychnoho vykhovannia shkoliariv. Chastyna1.- Ternopil: Navchalna knyha Bohdan, 2008.- 272s.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.12.2023

Як цитувати

КУРНИШЕВ, Ю., & МОСЕЙЧУК, Ю. (2023). РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ СВІДОМОСТІ І АКТИВНОСТІ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ ЗЗСО. Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, (4), 94–99. https://doi.org/10.31891/pcs.2023.4.12