ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ У ФІЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ТА СПОРТІ: СОЦІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/pcs.2024.2.21

Ключові слова:

спортивна психологія, гендер, спортивна підготовка, тренер, біорізноманіття, соціологія

Анотація

Сучасний темп життя та мінливе середовище, в якому ми живемо, дуже часто стають причиною несприятливих змін у тренувальному процесі. Крім того, ми неправильно виконуємо повсякденну діяльність, неналежним чином використовуємо можливості свого організму. Деякі його частини працюють надто мало, тоді як інші працюють надто багато. Це в кінцевому підсумку виражається в порушеннях роботи опорно-рухового апарату. Людський організм, щоб бути повноцінним, сильним і здоровим, потребує відповідної дози фізичної активності. Тому вся діяльність пов'язана з рухом, який супроводжується нашими органами чуття: слухом, нюхом, зором, дотиком, смаком. Діяльність — це певна здатність, або схильність до дії. Кожна людина від народження має схильність діяти. Бути динамічним – це те ж саме, що бути активним, щось робити, діяти та виконувати. Завдяки дії їхня чутливість зростає, а з розвитком вони стають точнішими та точними. Тому створення освітніх ситуацій, відкритих для сенсорного досвіду, є важливим для руху. Елементом рухової діяльності є відчуття власного тіла. Все це соціологічний аспект. Кожна людина має в своєму розпорядженні певні знання про те, як побудований соціальний світ навколо неї. Ми розглядаємо соціальний світ з точки зору маленького фрагмента реальності, з яким маємо справу безпосередньо, загальні знання створюються через обмін досвідом. Велике значення в сучасній фізичній культурі та спорті має також стать. Предметом гендеру в психолого-педагогічній підготовці спортсменів є біологічне та соціальне різноманіття статей та його вплив на процес спортивної підготовки. Існують відмінності між статями щодо вподобань, мотивації, емоцій, стилю спілкування або того, як справлятися зі стресом. Це важливе питання для тренерів і спортивних психологів, які повинні адаптувати свої методи роботи до індивідуальних потреб і особливостей спортсменів, враховуючи гендерні відмінності. Одним із найважливіших завдань спортивної педагогіки та тренувального процесу є виховання спортсменів, їх фізична, психічна та соціальна підготовка. Позитивний тренер поважає і любить свій вид спорту і вчить цьому своїх вихованців. Гендерні питання у фізичній культурі та спорті стосуються гендерних відмінностей і стереотипів та їх впливу на фізичну активність, спорт і фізкультурну діяльність. Існують певні уявлення щодо статі, які можуть впливати на те, як дівчат і хлопців заохочують до фізичної активності, як їх оцінюють у спорті або які дисципліни їм призначають. Важливо розглянути способи представлення гендерних відмінностей у цій сфері та те, як можна зменшити можливу нерівність чи обмеження.

Посилання

Szacka B., Wprowadzenie do socjologii, Oficyna Naukowa, Warszawa 2003, s. 71-74.

Tsyhanovska N. (Цигановська Н.), Skalski D. W. (Скальскі Д. B.), Czarnecki D. (Чарнецькі Д.) [Redakcja naukowa (Наукове редагування)], Kultura fizyczna i bezpieczeństwo w aktualizowaniu wartości zdrowia. Wybrane aspekty. Monografia (Фізична культура і безпека у актуалізації цінності здоров’я. Вибрані аспекти. Монографiя), Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim przy udziale: Charkowskiej Państwowej Akademii Kultury w Charkowie (Поморська Школа Вища у Старогарді Гданському за участю: Харківської державної академії культури у Харкові), Starogard Gdański – Charków (Старогард Гданський - Харків), 2024, s. 26-32.

Czarnecki D. (Чарнецькi Д.), Tsyhanovska N. (Цигановська Н.), Skalski D. W. (Скальскі Д. B.), Psychologiczne rozumienie ryzyka w sportach ekstremalnych. Wybrane zagadnienia. MonografiA {Психологічне розуміння ризику в екстремальних видах спорту. Вибрані питання. Монографiя, Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu przy udziale: Charkowskiej Państwowej Akademii Kultury w Charkowie (Вища Школа Безпеки у Познані за участю: Харківської державної академії культури у Харкові, Poznań – Charków (Познань – Харків) 2023, s. 61, s. 160-176.

https://hop-sport.pl/blog/motywacja-w-treningu-wskazowki-dla-osiagniecia-sukcesu, [dostęp: 18.04.2024.].

Włoch R., Skóra K., Szankin K., Szeptycka E., Bariery równouprawnienia w sporcie, Instytut Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2020, s. 10-11. http://www.olympic.org/women-sport-commission, [dostęp: 20.04.2024.]

http://www.caaws.ca/gender-equity-101/what-is-gender-equity/ [dostęp: 26.04.2024.].

http://www.un.org/womenwatch/daw/public/Women%20and%20Sport.pdf [dostęp: 26.04.2024.].

http://iwg-gti.org/, [dostęp: 28.04.2024.].

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2024

Як цитувати

ЦИГАНОВСЬКА N., СКАЛЬСЬКИЙ D. W., БІЛИК O., БОРИСОВА A., & ПАВЛЮК Y. (2024). ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ У ФІЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ТА СПОРТІ: СОЦІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, (2), 143–149. https://doi.org/10.31891/pcs.2024.2.21