СУТНІСТЬ І СТРУКТУРА ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/pcs.2024.1.42

Ключові слова:

готовність, майбутній вчитель фізичної культури, моральні якості

Анотація

В статті запропоновано шляхи залучення майбутніх учителів фізичної культури до різних видів освітньої діяльності з метою розвитку в них готовності до професійного самовдосконалення; результати дослідження можуть бути використані для розробки навчально-методичного забезпечення з метою вдосконалення професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури.

Необхідність нашого дослідження зумовлена: потребою у висококваліфікованому педагогові, який постійно самовдосконалюється; станом практики педагогічної освіти, в основному орієнтованої на професійну підготовку майбутніх фахівців і що недостатньо акцентує увагу на формування в них потреби у самовдосконаленні;  значущістю використання усього потенціалу навчальної діяльності у виші з метою активізації самовдосконалення особистості майбутнього вчителя.

Актуальність і доцільність наукового вивчення зазначеної проблеми посилюються необхідністю усунення виявлених суперечностей, що об’єктивно мають місце в сучасній теорії й практиці формування готовності до самовдосконалення майбутніх учителів фізичної культури: усвідомленням необхідності створення у вищому навчальному закладі умов для професійного самовдосконалення майбутніх учителів фізичної культури й недостатньою розробленістю педагогічного забезпечення цього процесу;  потребою в модернізації структури навчальної діяльності вишу у відповідності з вимогами до фахівця у галузі освіти, що змінилися й переважанням традиційних методів навчання і виховання майбутніх учителів; вимогами сьогоднішнього дня до фахівця у галузі фізичної культури, з одного боку, і недостатньою мірою готовності до професійного самовдосконалення майбутніх учителів фізичної культури, з іншого.

Посилання

Duray-Novakova K. M. Formuvannya profesiynoyi hotovnosti studentiv do pedahohichnoyi diyalʹnosti: avtoref. dys. ... d-ra ped. nauk / K. M. Duray-Novakova. , 1983. – 32 s

Dʹyachenko M.I., Kandybovych L.A. Pedahohichni problemy hotovnosti do diyalʹnosti. ― : Z-vo BDU, 1976. ― 175 s.

Kompetentnistʹ samorozvytku fakhivtsya: pedahohichni zasady formuvannya u vyshchiy shkoli: kol. monohrafiya / [O.O. Bila, T.R. Humennykova, N.V. Kichuk, YA.V. Kichuk, M.O. Knyazyan, S.O. Ryabushko, YE.A. Ulyatovsʹka] / [za red. N. V. Kichuk]. Izmayil : IDHU, 2007. 236 s.

Kondrashova L. Kontseptualʹnye osnovanyya optymyzatsyy pedahohycheskoho obrazovanyya v uslovyyakh sovremennoho unyversyteta / L. Kondrashova // Naukovi zapysky [Kirovohradsʹkoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu imeni Volodymyra Vynnychenka]. Seriya : Pedahohichni nauky. - 2014. - Vyp. 132. - S. 3-5.

Lynenko, A. F. «Hotovnistʹ maybutnikh uchyteliv do pedahohichnoyi diyalʹnosti.» Pedahohika i psykholohiya №1 (1995): 125-132..

Lynenko, A. F. "Pedahohycheskaya refleksyya v formyrovanyy hotovnosty studentov k professyonalʹnoy deyatelʹnosty." Pedahohichna osvita: dosvid, problemy, perspektyvy.–Mykolayiv (1996).

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ЛЯННОЙ, М. ., БУГАЄНКО, Т. ., & БЕСПАЛОВА, О. . (2024). СУТНІСТЬ І СТРУКТУРА ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 1(1), 277–283. https://doi.org/10.31891/pcs.2024.1.42