ДІЯ ЛАЗНЕВИХ ПРОЦЕДУР НА ОРГАНІЗМ СПОРТСМЕНІВ, ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ І ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/pcs.2024.1.16

Ключові слова:

відновлення працездатності, лазневі процедури, фізичний стан, реакції організму

Анотація

Метою статті є вивчення впливу лазневих процедур на організм спортсменів, як засобу відновлення та підвищення працездатності. Методи. Аналіз, узагальнення, систематизація даних наукових досліджень та літературних джерел. Результати. В статті розглядаються проблемні питання впливу лазневих процедур на організм спортсменів, як засобу відновлення та підвищення працездатності, вивчено та проаналізовано дію лазневих процедур на терморегуляцію, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, функцію зовнішнього дихання, нервово-м’язевий апарат, шкіру та масу тіла, енергетичний обмін та на обмін речовин, зокрема висвітлено вплив різних видів лазневих процедур на індивідуальні особливості та реакції спортсмена. Відпочинок і відновлення дозволяють організму адаптуватися до навантажень, що сприяє покращенню фізичної форми та ефективності тренувань в майбутньому. Слід пам’ятати, що відновлення працездатності в тренувальному процесі спортсменів є не менш важливим етапом, ніж самі тренування, і вимагає комплексного підходу, включаючи відпочинок, правильне харчування, регулярний сон, масаж, лазневі процедури та інші методи відновлення. Висновки. Проведене дослідження показало, що важливо враховувати індивідуальні особливості та потреби кожного спортсмена при розробці програми відновлення. Координування з тренерами, фізіотерапевтами та іншими фахівцями може допомогти забезпечити ефективне відновлення працездатності спортсменів. Однак важливо враховувати, що використання лазневих процедур повинно бути обережним і враховувати індивідуальні особливості спортсмена, його фізичний стан та загальний рівень навантажень.

Посилання

Honskyi Ya. I. Biokhimiia liudyny / Ya. I. Honskyi, T. P. Maksymchuk. – T. : Ukrmedknyha, 2001. – 736 s.

Hubskyi Yu. I. Biolohichna khimiia / Yu. I. Hubskyi. – K. ; T. : Ukrmedknyha, 2000. – 508 s.

Derevinska V. V. Systematyzatsiia metodiv rehuliatsii emotsiinykh staniv sportsmena do umov zmahalnoi diialnosti / V. V. Derevinska // Pedahohika, psykholohiia ta medyko biolohichni problemy fizychnoho vykhovannia i sportu [zb. nauk. pr. za red. S. S. Yermakova]. – Kh., 2007. – № 2. – S. 32–35.

Klasyfikatsiia ta ohliad zasobiv hipoksyterapii / V. O. Lopata, V. Ya. Berezovskyi, M. I. Levashov [ta in.] // Fiziol. zhurnal. – 2003. – V. 49. – S. 100–105.

Lysenko O. M. Fiziolohichna reaktyvnist ta osoblyvosti mobilizatsii funktsionalnykh mozhlyvostei vysokokvalifikovanykh sportsmeniv / O. M. Lysenko // Aktualni problemy fizychnoi kultury i sportu. – 2003. – № 1. – S. 81-86.

Pavlova Yu. Vidnovlennia u sporti : monohrafiia / Yu. Pavlova, B. Vynohradskyi. – L. : LDUFK, 2011. – 204 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ДОНЕЦЬ, І. . (2024). ДІЯ ЛАЗНЕВИХ ПРОЦЕДУР НА ОРГАНІЗМ СПОРТСМЕНІВ, ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ І ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ. Physical Culture and Sport: Scientific Perspective, 1(1), 109–114. https://doi.org/10.31891/pcs.2024.1.16