ДОСЛІДЖЕННЯ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ЄДИНОБОРЦІВ ПІД ЧАС РЕАКЦІЇ ВИБОРУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті проведено дослідження варіабельності серцевого ритму (ВСР) єдиноборців під час реакції вибору. В досліджені приймали участь викладачі кафедри одноборств (n=4, 49.2±8.9 років), було виконано 188 вимірювань (n=94, ВСР в положенні лежачи; n=94, ВСР при виконанні тестового завдання, яке присвячене вимірюванню реакції вибору). Визначення ВСР в положенні лежачи (тривалість 5 хвилин) та при виконанні тестового завдання, яке було присвячене вимірюванню реакції вибору (тривалість 4.1±0.6 хвилини), відбувалося в ранкові часи кожного дня. На дослідження було витрачено 23.5±3.5 днів. Аналіз науково-методичної літератури дозволив визначити, що ВСР є інтегральним показником функціонального стану серцево-судинної системи та в цілому всього організму, а сенсомоторні функції є одним з перспективних напрямків дослідження психофізіологічних особливостей організму єдиноборців. На підставі цього, для комплексного дослідження ВСР та сенсомоторних реакцій розроблено мобільний застосунок «HRV SR+CR». Для дослідження ВСР було використано мобільний застосунок «Research HRV». Результати дослідження показали, що розроблений мобільний застосунок «HRV SR+CR», дозволяє комплексно проводити оцінку функціонального стану єдиноборців на підставі аналізу динаміки ВСР та рівня прояву реакції вибору. Попередня апробація мобільного застосунку «HRV SR+CR» показала надійність роботи програми. Аналіз результатів окремих респондентів свідчить про чутливість виконаних вимірювань. Визначено, що існують статистично значимі взаємозв’язки між показниками ВСР та складовими реакції вибору. Так, відмічені високі статистичні значимі взаємозв’язки (p
Keywords: єдиноборства; мобільні застосунки; варіабельність серцевого ритму; реакція вибору