ПРОГРАМУВАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ЦИКЛІЧНИХ ВИДАХ СПОРТУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Веслування та плавання належать до циклічних видів спорту, що характеризуються повторюваністю одних і тих же рухових дій (циклів) протягом тривалого часу, та вимагають від спортсменів високого рівня аеробної й анаеробної витривалості, сили та координації. Покращення ключових фізіологічних показників може значно підвищити спортивні результати. Дослідження зосереджується на виявленні та аналізі змін у фізіологічних показниках веслувальників і плавців, відповідно до застосування спеціалізованої тренувальної програми, спрямованої на підвищення їхнього спортивного потенціалу. Здійснений аналіз впливу впровадженої тренувальної програми на ключові фізіологічні показники дозволив глибше зрозуміти механізми адаптації організму до фізичних навантажень та вдосконалити методику тренувань. Середнє зростання максимальної серцевої частоти у веслувальників на 2,63% та плавців на 3,24% засвідчило поліпшення кардіореспіраторної функції та здатність організму адаптуватися до високих навантажень, що демонструє підвищену ефективність серцево-судинної системи в процесі тренувань. Збільшення у веслувальників на 7.14% та плавців на 8,00% вказує на значне підвищення анаеробної витривалості та здатності спортсменів працювати на вищих інтенсивностях без швидкого переходу до анаеробного метаболізму, що вказало на покращення метаболічної адаптації м'язів до тренувальних навантажень. Середнє зростання у веслувальників на 4.62% та плавців на 6,35% у VO2max підкреслює покращення аеробної витривалості та здатності організму ефективно використовувати кисень, що є критично важливим для витривалості спортсменів, оскільки воно впливає на їхню здатність підтримувати високу інтенсивність протягом тривалого часу.Управління навантаженнями в рамках нашого дослідження забезпечило не лише покращення ключових фізіологічних показників, але й підтвердило ефективність впровадженої тренувальної програми, відкриваючи шляхи для подальших досліджень та удосконалення тренувальних підходів в спорті високих досягнень. Результати дослідження допоможуть у виробленні конкретних рекомендацій щодо планування тренувальних навантажень, вибору вправ, інтенсивності та тривалості тренувань для оптимального вдосконалення аеробної та анаеробної витривалості веслувальників і плавців; визначенні найбільш ефективні тренувальні стратегії для розвитку витривалості та сили, оптимізувавши тренувальний процес. Таким чином, спеціалізована тренувальна програма ефективно сприяла покращенню основних фізіологічних показників веслувальників і плавців, підвищуючи їх аеробну та анаеробну витривалість.
Keywords: веслування; плавання; навантаження; управління; ЧСС; VO2max; аеробна й анаеробна витривалість