ВПЛИВ ПОРУШЕННЯ РОТАТОРНОЇ МАНЖЕТИ ПЛЕЧА НА ПОСТАВУ ЛЮДИНИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Дослідження у сфері медицини виявило, що порушення ротаторної манжети плеча є поширеною проблемою, що часто виникає внаслідок травми, перенапруження або дегенеративних змін. Результати показали, що цей стан може значно впливати на поставу людини та спосіб її рухів. Дослідження також виявило зв'язок між порушенням ротаторної манжети та поставою людини, зокрема, учасники з аномальною поставою мали більшу ймовірність мати розриви м'язів ротаторної манжети. Враховуючи ці результати, важливо розуміти взаємозв'язок між станом плечового суглоба та поставою для ефективного діагнозу та лікування захворювань цієї області.У цій статті систематично проаналізовано вплив порушення ротаторної манжети плеча на різні аспекти фізіології та функціонування людини під час ходьби. Виявлено, що порушення ротаторної манжети може значно обмежувати рухову активність в плечовому суглобі, що в свою чергу впливає на спосіб, як людина виконує рухи рук та верхньої частини тулуба під час ходьби. Крім того, відчуття болю або дискомфорту у плечі може призводити до змін у механіці руху та ходьби, оскільки людина намагається уникнути дискомфорту, що може призводити до нерівномірного навантаження на м'язи та суглоби під час ходьби.Додатково, порушення ротаторної манжети може також впливати на поставу людини під час ходьби, змушуючи її випереджати тіло вперед або змінювати свою позу, щоб зменшити навантаження на травмовану область плеча. Ці зміни в поставі можуть впливати на загальну механіку ходьби, а також можуть призводити до втрати стабільності плеча та змін у балансі тіла. Такий вплив порушень ротаторної манжети підкреслює важливість розуміння цього аспекту для ефективного діагнозу та лікування захворювань плечового суглоба та підтримки оптимальної функціональності людини під час ходьби.У дослідженні описано вплив різних положень тулуба на кінематику м'язів лопатки під час зовнішньої ротації плеча. Результати показали, що зміни в положенні тулуба значно впливають на кут нахилу лопатки та зовнішню ротацію плеча. У положенні згинання-розгинання тулуба спостерігалося зменшення зовнішньої ротації плеча, але збільшення активності м'язів лопатки. Ці результати підкреслюють важливість правильного положення тулуба для оптимального функціонування м'язів лопатки та механіки руху плеча. У додаток до цього, інше дослідження показало важливий вплив положення тіла під час сидіння на провокацію болю та рівень болю під час клінічних тестів на плече у пацієнтів з плечевими проблемами.
Keywords: ротаторна манжета плеча; типи постави; ротація плеча; активність м'язів ротаторної манжети плеча