ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВНУТРІШНЬОТКАНИННОГО ЕЛЕКТРОФОРЕЗУ ПРИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ ІЗ ПАНАРИЦІЯМИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В статті описана можливість застосування фізіотерапевтичних методів лікування, зокрема – внутришньотканинного електрофорезу в комплексному лікуванні хворих з панариціями. Наведений метод дозволяє поліпшити результати лікування хворих з панариціями, оскільки на тлі зміненої електричним струмом реактивності організму підвищуються адсорбційні властивості тканин, а іони вивільнюються від зв’язку з білками і переходять в активний стан. За допомогою електрофорезу можливо підвести ліки безпосередньо до патологічного вогнища, що дозволяє створити високу концентрацію в зоні ураження при наявності капілярного стазу, інфільтрації та некрозу. При електрофорезі лікарських засобів не спостерігається побічних реакцій, відсутній біль, не порушується цілісність шкіри, виключається введення розчинників та баластних речовин, що сприяє досягненню найкращого ефекту в лікуванні при найменшому навантаженні на організм пацієнта Аналіз отриманих нами результатів свідчить про те, що використання внутришньотканинного електрофорезу лікарських препаратів у комплексному лікуванні панарицію виявилось більш ефективним в порівнянні із традиційною схемою лікування. Вже після проведення двох – трьох процедур покращувалось загальне самопочуття і сон пацієнтів, вщухали болі, зменшувались набряк і почервоніння шкірних покривів в патологічній ділянці, ставали менш болючими маніпуляції під час проведення перев’язок, зменшувалась кількість гнійних виділень. Використана нами методика лікування панарицію дозволила скоротити розхід лікарських препаратів на 25%.  Цей факт, а також й те, що в експериментальній групі відбулося скорочення термінів госпіталізації (в середньому на три доби) вказують на значний економічний ефект від застосування внутришньотканинного електрофорезу в ході лікування гнійно-некротичних уражень м’яких тканин верхніх кінцівок.
Keywords: панарицій; внутрішньотканинний електрофорез; лікарські препарати; фізіотерапевтичні процедури; преформовані лікувальні фактори