СЕНСОРНО-ІНТЕГРАЦІЙНА ТЕРАПІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ ІЗ МОТОРНИМИ ПОРУШЕННЯМИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Стаття розглядає питання ефективного використання сенсорно-інтеграційної терапії у дітей із порушеннями моторного розвитку. Дано опис клінічних проявів, етіології та патогенезу диспраксій у дітей. Приділено увагу як дітям із грубим порушенням моторики (з розладами аутичного спектра, дитячим церебральним паралічем), так і дітям, у яких страждає переважно дрібна моторика та мовлення. Гіпотеза дослідження – своєчасне впровадження сенсорно-інтеграційної терапії забезпечує позитивний результат в корекційній програмі для дітей із порушеннями моторного розвитку (синдрому диспраксії).Також детально розглянуто механізми впливу сенсорної інтеграції на поліпшення рухових функцій дитини та формування в неї здатності цілеспрямовано керувати тілом у подальшому житті, розвиваючи надалі ментальні та сенситивні навички.У статті звертається увага на важливість індивідуального підходу в терапії моторики дітей з урахуванням першопричини захворювання, необхідністю поглибленої сучасної діагностики та складання плану інтеграції з розвитком компенсації тактильних, вестибулярних і пропріоцептивних порушень. Стаття орієнтована на медичну спільноту та тих, хто зацікавлений у поглибленні розуміння щодо методів сенсорної інтеграції, насамперед для корекції моторики у дітей.
Keywords: диспраксія; сенсорна інтеграція; сенсорно-інтеграційна терапія; адаптивна відповідь; стимульні секвенції; розлади аутичного спектру (РАС); дитячий церебральний параліч (ДЦП)