ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ДІТЕЙ З ВРОДЖЕНОЮ М’ЯЗОВОЮ КРИВОШИЄЮ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті представлено огляд сучасних підходів до фізичної терапії у відновленні та лікуванні дітей з вродженою м'язовою кривошиєю. Представлена етіологія та патогенез захворювання у дітей першого року життя.  Ефективність фізичної терапії залежить від правильно підібраного підходу до поетапного планування. Планування фізичної терапії допомагає не тільки визначити терміни та тривалість терапії, але й окреслити найбільш успішний метод подолання захворювання новонародженого та спрогнозувати кінцевий результат.Висвітлюються питання важливості індивідуального підходу до дітей з вродженою м’язовою кривошиєю, оскільки ефективність і результативність фізичної терапії залежить від правильного підходу до планування. Комплексна програма фізичної терапії дозволяє визначити час реабілітації, а також сформувати шляхи подолання патологічних процесів і спрогнозувати результат.Визначено, що засоби фізичної терапії позитивно впливають на всі системи організму, стимулюючи їх захисні функції і допомагають усунути запальні та дистрофічні порушення. При виборі терапевтичних засобів слід враховувати ступінь кривошиї, вік і фізичні особливості дитини. Дослідження показали, що правильне застосування заходів фізичної терапії приносить позитивну динаміку в лікуванні кривошиї. Спираючись на проведений аналіз літературних джерел, власний практичний досвід та попередні дослідження в цьому напрямку, дозволяє визначити індивідуалізацію проведення заходів фізичної терапії сприяла значному поліпшенню функціонального стану уражених і здорових грудинно-ключично-соскоподібних м’язів, нормалізації м’язового тонусу і будови тіла, зменшенню кута нахилу голови, поліпшенню рухливості шийного відділу хребта та зменшенню рухливості шийного відділу хребта. Фізична терапія при вродженій кривошиї є довготривалою та комплексною і включає в себе фізичні вправи, масаж та фізіотерапію. Таким чином, застосування засобів фізичної терапії при вродженій м’язової кривошиї потребує комплексного застосування сучасних засобів і методів для досягнення позитивної динаміки.
Keywords: фізична терапія; м’язова кривошия; терапевтичні вправи; патологічне положення голови; діти