ФІЗИЧНА ТЕРAПІЯ ОСІБ З ЦЕНТРAЛЬНОЮ ФОРМОЮ AНКІЛОЗУЮЧОГО СПОНДИЛІТУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Анкілозуючий спондилоартрит це хронічне прогресуюче запальне захворювання суглобів з переважним ураженням осьового скелета. Поширеність захворювання складає 0,05-0,1%. З  анкілозуючим спондилітом пов’язано багато супутніх розладів: хронічний біль, функціональні порушення зору та провідності серця, апатія, зниження ваги тощо. Але правильний підбір курсу лікування, фізичних вправ та  фізіотерапевтичних методик  дозволять мінімізувати силу болю та знизити дозу знеболювальних препаратів. Фізична терапія при АС спрямована на покращення та підтримку гнучкості хребта та нормальної постави, полегшення симптомів, зменшення функціональних обмежень та мінімізації ускладнень. Мета дослідження: проаналізувати літературні джерела та наукові статті для ознайомлення з особливостями впливу  методів та засобів фізичної реабілітації спрямованих на полегшення симптомів анкілозуючого спондиліту та підтримки  якості життя пацієнтів. Методи дослідження. Проведення систематизації та аналізу науково-методичної  літератури з метою оцінки впливу фізіотерапевтичних методик на полегшення симптомів анкілозуючого спондиліту. Результати роботи. Загальнонауковий підхід до фізичної терапії хворих на анкілозуючий спонделоартрит базується на включені до плану  реабілітації  масажів, дихальних вправ, спеціальних дієт тощо. Крім того є необхідним постійне здійснення моніторингу  результатів досліджень, щодо лікування та профілактики АС для вдосконалення програм реабілітації. Фізична терапія повинна спрямовуватися на мінімізацію впливу осередків болю. Висновки. Таким чином фізична терапія відіграє важливу роль у лікуванні АС. Вона спрямовується не лише на покращення гнучкості хребта, полегшення симптомів, зменшення функціональних обмежень та запобігання ускладнень, а й на покращення психоемоційного стану хворого.
Keywords: фізична терапія; методи лікування анкілозуючий спондиліт; хвороба Бехтерева