РІВЕНЬ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ГРАВЦІВ У КІБЕРСПОРТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Кіберспорт – індивідуальний або командний вид спорту з регламентованими правилами, заснований на взаємодії спортсмена з повністю або частково штучним середовищем та його елементами через використання інноваційних та або цифрових технологій і технічних засобів у якому досягнення, майстерність і підготовленість спортсменів виявляються та уніфіковано порівнюються шляхом проведення навчально-тренувального процесу і змагань у різних дисциплін [1].Основними напрямками спортивної підготовки є: технічна, тактична, психологічна, фізична, теоретична, інтегральна (ігрова) [1].Кожна складова тренувального процесу є обов’язковою і підлягає ретельній підготовці. Враховуючи той факт, що кіберспорт в Україні буде розвиватися дуже швидкими темпами, особливо як показує досвід, в умовах пандемії та воєнного стану, тренери кібер команд повинні дбати, як про високий професійний рівень, так і про стан здоров’я гравців та запобігати можливим їхнім фізичним та психологічним проблемам.У статті розглянуті питання встановлення якості життя кіберспорсменів України. За основу брались три методики: Шкала задоволеності життям SWSL (Е. Дінер);  Індекс задоволеності життям (адаптація Н.В. Паніна) Методика визначення якості життя SF-36. В умовах воєнного стану в нашій країні показних психологічного здоров’я зазнав змін. У статті показано дослідження впливу умов сьогодення на якість життя та задоволеність життям кіберспортсменів та представлені варіанти вирішення проблеми низького рівня якості життя кіберспортсменів.
Keywords: якість життя; здоров’я; задоволеність; рухова активність; кіберспорт