АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ЗМІН У СПОРТИВНІЙ ГРІ ФУТЗАЛ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті проаналізовано найсучасніші зміни у правилах популярної  та масової спортивної  гри - футзалу. Спортивна гра футзал є дієвим засобом фізичного виховання для усіх вікових категорій і сприяє фізичному розвитку та зміцненню здоров’я дітей, молоді, людей середнього та старшого віку. Футзал займає значне місце у системі фізичного виховання школярів і студентської молоді, має велике оздоровче, освітнє та виховне значення. Матеріали дослідження можуть бути використані в освітньому процесі закладів освіти при викладанні  дисципліни спортивні ігри для  професійної підготовки бакалаврів фізичної культури і спорту, для підготовки майбутніх фахівців до фізкультурно-оздоровчої діяльності, на курсах підвищення кваліфікації тренерів з футзалу, для семінарів з підготовки арбітрів та спостерігачів арбітражу футзалу усіх рівнів.Футзал повинен бути привабливим та викликати задоволення у гравців, офіційних осіб матчу, тренерів, а також у глядачів і вболівальників. Правила повинні допомогти зробити гру більш привабливою та такою, яка приносить задоволення людям незалежно від їх віку, раси, віросповідання, культури, етносу, статі, сексуальної орієнтації, фізичних обмежень тощо, викликати у них бажання брати участь і отримувати задоволення від своєї участі у спортивній грі футзал. Водночас для виконання цих потреб Міжнародній федерації футбольних асоціацій доводиться вносити зміни у Правила гри відповідно до вимог сьогодення. В основу багатьох змін були покладені пропозиції від звичайних людей, колективів та національних футзальних асоціацій. За останні десять років відбулося чотири офіційних перевидання Правил гри, останнє з яких набуло чинності у листопаді 2023 року. Актуальним є аналіз змін, які впливають на технічну, тактичну та безпекову складові проведення спортивної гри – футзал.
Keywords: спортивна гра футзал; правила гри у футзал; м’яч; ворота; арбітри; гравець; запасний; вилучений; офіційний представник команди; офіційні особи матчу