РОЗВИТОК СПЕЦІАЛЬНОЇ КООРДИНАЦІЇ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ ВМХ ПОЧАТКОВОГО РІВНЯ НАВЧАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Програма розвитку спеціальних координаційних здібностей хлопчиків (10-11 років), що займаються ВМХ-гасе, на етапі початкової спортивної підготовки.Педагогічний експеримент проводився на базі ДЮСШ «Буревісник» м. Чернівці, з спортсменами 10-11 років, які займаються BMX-rece у тренера Мельника Олександра. У експерименті брали участь 20 велосипедистів, які були розподілені рівномірно на дві групи по 10 осіб.Ігровий метод використовується в процесі фізичного виховання велосипедистів для комплексного вдосконалення рухової діяльності у ускладнених умовах. Цим ми удосконалили навчально-тренувальну програму підготовки велосипедистів ВМХ-гасе.Застосування ігрового методу на тренувальних заняттях юних спортсменів показало суттєві відмінності у прирості результату за показниками спеціальної координації між експериментальною та контрольною групами. За показниками спеціальної координації велосипедистів BMX контрольної групи, які займалися за традиційною програмою, приріст становив в середньому від 16% до 30 % . Натомість, приріст результату за показниками координаційні здібностей експериментальної групи зріс суттєво і становив від 27% до 93 %.Мета дослідження: Теоретичне обґрунтування та експериментальне застосування програми розвитку спеціальних координаційних здібностей у ВМХ-гасе на етапі початкової спортивної підготовки ігровим методом.
Keywords: процес підготовки велосипедистів; ВМХ-гасе; програма підготовки; координаційні здібності; ігровий метод