АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ ГІРСЬКИХ ГІДІВ В УКРАЇНІ З УРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ РЕГІОНУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В статті досліджено ставлення гірської спільноти до підготовки гірських гідів в Україні з метою запровадити підготовку гірських гідів з урахуванням побажань та потреб гідів і клієнтів. Щоб розвити цю тему було створено опитування у Google Forms. Перше - для гідів чи інструкторів, друге – для спортсменів чи клієнтів. В опитуванні протягом місяця взяли участь 21 особа які водять людей у гори і 35 осіб які є користувачами цих послуг. Були порушені теми підготовки гірських гідів, підвищення їх кваліфікації. Зроблено опитування які напрямки підготовки гідів, на думку як гідів так і клієнтів, слід включати в програму та яка форма навчання повинна бути і який час. Обговорено чи є необхідність посібників з гірських видів спорту та чи потрібен єдиний реєстр гірських гідів України. Також поміркували які є перспективні напрямки розвитку послуг гірських гідів. В ході опитування було з’ясовано що ті, хто зараз водить людей у гори займаються гірськими видами спорту доволі довго, але рівень майстерності  більшості не високий. Виявили що в навчанні повинні бути присутні такі модулі як альпінізм, скелелазіння і туризм. Важливо отримати і теоретичні і практичні знання, а також мати час на стажування і складати іспити. З точки зору клієнтів гідам важливо підвищити комунікативні та організаційні навички і це також має бути в навчанні. Тому тема підготовки гірських гідів є актуальною і  81% процент опитуваних провідників вважає що курси для інструкторів потрібні і 100% мають бажання підвищити свою кваліфікацію. В Україні є потреба створити багаторівневі курси підготовки гірських гідів. Ті, хто зараз є «провідниками-самоуками» мають бажання підвищити свій рівень майстерності. Є попит на послуги гірських гідів і є напрямки в яких можна розвиватись. Тому можна починати розробляти програму підготовки гірських гідів в Україні.
Keywords: Гірські гіди; інструктор; клієнт; опитування; навчання