ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ЖІНОК СТАРШЕ 65 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Еволюція цивілізації та прогрес медицини сприяли продовженню життя людини. Колись невідомі методи лікування та сучасна фармацевтика значно розширюють можливості людини підтримувати фізичну форму в області серцево-судинної, дихальної та опорно-рухового апарату. Ці зміни викликають помітну зміну підходу до життя, а також бажання брати активну участь у багатьох групових заходах, на які раніше не знаходилося часу через тягар інших професійних обов'язків. Можна помітити, що багато людей залишають виконання своїх рішень і пристрастей до пенсійного віку. Щоб ці плани втілилися в життя, треба бути до цього належним чином підготовленим не лише морально, а й фізично. На пізніх етапах життя ми використовуємо набуту ефективність. На жаль, цей стан не дається нам на все життя. Як і в будь-якому живому організмі, після 21 року починаються процеси старіння, які на початковій стадії непомітні. Після п'ятого десятиліття життя відчуваються його труднощі [14]. Знижується фізична працездатність і психічний стан. Докучають труднощі з концентрацією та засвоєнням нової інформації. Тому слід подбати про свій фізичний і психічний стан, оскільки це подовжує період тренування. Тенденція рухової активності позитивно впливає на здоров’я, відновлення фізичних і психічних сил. Систематичні заняття фізичною культурою є необхідною умовою правильного фізичного і психічного розвитку, міцного здоров’я, важливим аспектом профілактики цивілізаційних хвороб, а також важливою елемент у лікуванні захворювань і розладів. Численні дослідження також доводять, що правильно дозована фізична активність здатна суттєво зменшити негативний вплив процесу старіння та зберегти фізичне, психічне та соціальне здоров’я якомога довше [7]. Заняття різними формами фізичної активності також дають можливість познайомитися з новими людьми, а отже, більшу визначеність у соціальних контактах [4].
Keywords: спорт; здоров'я; люди похилого віку; освіта