РОЛЬ БАТЬКІВ У ФОРМУВАННІ МОТИВАЦІЇ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ДО ЗАНЯТЬ ВЕРХОВОЮ ЇЗДОЮ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
В останні роки в Україні активно розвивається дитяча верхова їзда та поні спорт. Усе більш популярними стають спеціальні дитячі змагання з кінного спорту, особливістю яких є можливість участь в них вершників дошкільного віку. У цьому віці закладаються основи фізичного й психічного здоров’я дитини, а також формуються мотиви та ставлення до фізичної культури та спорту. Важливий вплив на цей процес відіграють дорослі, які оточують дитину, зокрема батьки. З метою популяризації верхової їзди серед дітей і залучення дошкільнят до цього виду фізичної активності необхідним є розуміння особливості ролі батьків у формуванні  мотивації дітей до взаємодії з кіньми. Метою дослідження є детальний аналізу впливу батьків на формування мотивації дітей дошкільного віку до занять верховою їздою та визначення чинників, які сприяють розвитку дитини у цій сфері. Дослідження показало, що роль батьків у формуванні мотивації дітей дошкільного віку до взаємодії з кіньми та занять верховою їздою є надзвичайно важливою. Позитивне ставлення батьків до коней, а також їхнє власне бажання отримати досвід верхової їзди сприяють ефективнішому залученню дітей до занять цим видом фізичної діяльності. У цьому випадку батьки заохочують дитину до контакту з твариною, під час тренування активно комунікують і підтримують дитину, а також посильно допомагають їй під час тренування. З іншого боку прояви страху дорослими до коней, які вони вербально або невербально транслюють дітям, можуть спричинити відмову дитини до взаємодії з тваринами і занять верховою їздою.
Keywords: кінний спорт; залучення дітей; вплив батьків; ставлення до тварин; фізична активність