ІСТОРИЧНІ ТА СУЧАСНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТЕНІСНИХ ТУРНІРІВ В «ЕРУ ВІДКРИТОГО ТЕНІСУ» (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Сучасний професійний теніс характеризується багаторівневою системою змагань, у структурі якої ключовими є турніри Grand Slam, котрі мають цікаву історію формування та розвитку в якості професійних турнірів починаючи з 1968 року. Мета: визначити динаміку структури та змісту ключових турнірів у тенісі в «еру Відкритого тенісу» та чинники, котрі впливали на їх формування у різні часові періоди. Матеріал. Стаття побудована на фактичних даних інформаційних ресурсів та публікацій. Методи дослідження: аналіз та синтез, історичний метод, системний підхід, порівняння. Результати. Структура і зміст турнірів Wimbledon, US Open, French Open, Australian Open зазнавали змін упродовж історії свого розвитку і сьогодні вони мають більше спільних ознак (учасники, формат проведення, кількість балів до рейтингу спортсменів тощо), аніж відмінних (покриття, призовий фонд). Для кожного історичного етапу становлення цих турнірів характерні різні чинники впливу. Найбільш вагомі –  економічний потенціал країн і міст, де вони локалізуються, місцеві традиції щодо виду спорту, популярність серед населення тощо. Турніри проводяться різними організаціями, проте під патронатом ITF, ATP та WTA, а тому є складовими узгодженого календаря змагань, котрий з року в рік залишається стабільним. Висновки. Професійні тенісні турніри Grand Slam розвивалися під впливом чинників зовнішнього серидовища та внутрішньополітичних і економічних особливостей регіонів, у яких проводяться і сьогодні – це одне з найбільш очікуваних спортивних видовищ в усьому світі, що дозволяє отримувати високі доходи як організаторам змагань, так і їх учасникам.
Keywords: професійний теніс; змагання; організація; еволюція; формат