ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ПІСЛЯ ПЕРЕЛОМУ СТЕГНА (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Зі збільшенням частки людей похилого віку в популяції збільшується частота переломів стегна, переважно в 90% випадків цей перелом стається саме в осіб старшої вікової групи. У цій категорії населення лікування травми становить серйозну проблему, так як відзначаються важкі ускладнення (в 25–30%), складний і тривалий відновлювальний період, висока смертність. У нашій країні протягом року після травми помирає до 24% хворих, і більше 50% отримують інвалідність при цьому цей показник не зменшується. Традиційно хірурги-ортопеди зосереджувалися на хірургічному лікуванні переломів стегна, однак останнім часом все більше усвідомлюють важливість післяопераційної реабілітації. Мета дослідження – узагальнення останніх рекомендацій щодо реабілітації хворих з переломами стегна після хірургічних втручань, які можна проводити під час госпіталізації та після виписки. Методи  дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури. Результати роботи. Багато досліджень показали, що належна реабілітація після операції з перелому стегна може скоротити час перебування в лікарні та покращити клінічні результати. Для об’єктивної оцінки відновлення необхідна кількісна оцінка передопераційної і післяопераційної незалежності. Вимірювання показників передопераційної активності та їх порівняння з показниками післяопераційного спостереження може допомогти передбачити функціональні результати післяопераційної реабілітації  Висновки. Післяопераційна реабілітація може покращити клінічні результати та якість життя пацієнтів з переломом стегна, однак через різноманітність методів дослідження та відмінності в результатах опублікованих досліджень недостатньо даних для переконливого обґрунтування цієї потенційної користі. Для фізичного терапевта вкрай важливо застосовувати індивідуальні підходи до реабілітації пацієнта та розуміти потенційні сильні та слабкі сторони різних варіантів втручання.
Keywords: перелом; стегнова кістка; фізична терапія; ендопротезування; похилий вік