СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ДО ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОЇ РОБОТИ ВЧИТЕЛІВ ГУМАНІТАРНИХ ПРЕДМЕТІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Обґрунтовано актуальність проблеми формування готовності вчителів гуманітарних предметів до проведення профорієнтаційної роботи з школярами у закладах загальної середньої освіти, яка проводиться починаючи з початкової школи і закінчується старшою школою. Доведено доцільність ефективного професійно самовизначилися учнів у школі, так як високі результати фахової діяльності в майбутньому є важливим стратегічним ресурсом держави та суспільства в цілому. Дано визначення поняття «готовність вчителя до профорієнтаційної роботи». Розкрито зміст запровадженої структурно-функціональної моделі та окреслено її вплив на формування готовності вчителів гуманітарних предметів до організації та проведення профорієнтаційної роботи. Обґрунтовано у межах моделі всі компоненти, що взаємозв’язані та взаєзалежні між собою і складають чотири блоки: цільовий; теоретичний як концептуалізуючий; процесуально-методичний із чотирма основними компонентами готовності ‒ мотиваційно-ціннісним, змістовно-операційним, оцінково-рефлексивним та професійно-розвивальним; результативно-оцінювальний із сформованими рівнями професійної готовності вчителів до профорієнтаційної роботи з учнями у ЗЗСО.Зроблено висновок, що впровадження структурно-функціональної моделі у процес навчання вчителів гуманітарних предметів створює придатні умови для  формування у педагогів готовності до проведення профорієнтаційної роботи з учнями в ЗЗСО.
Keywords: вчителі гуманітарних предметів; учні; профорієнтаційна робота; заклади загальної середньої освіти; структурно-функціональна модель; готовність до проведення профорієнтації