ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСУ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕСТІВ ДЛЯ ОРІЄНТАЦІЇ БАЙДАРОЧНИКІВ НА РІЗНІ ЗМАГАЛЬНІ ДИСТАНЦІЇ ТА КОРЕКЦІЇ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Отримано результати байдарочників у педагогічних тестах, що дозволили зорієнтувати підготовку спортсменів на різні змагальні дистанції, та розробити програму тренувань враховуючи індивідуальні особливості та схильність спортсмена до роботи різної спрямованості.Розроблений та обґрунтований комплекс педагогічних тестів для орієнтації підготовки спортсменів, що спеціалізуються у веслуванні на байдарках, в умовах реальної тренувальної діяльності на змагальні дистанції 200, 500 та 1000 м. Тести мають високу вірогідну залежність зі спортивним результатом на змагальних дистанціях.Визначені тести були апробовані в підготовці та тестуванні байдарочників, що знаходяться на етапі спеціалізованої базової підготовки. Це дозволило зорієнтувати підготовку спортсменів по групах в залежності від змагальної дистанції – 200, 500, 1000 м.Дуже важливим є чітке розуміння того, що за даними тестування байдарочники можуть бути розділені на різні групи залежно від їхньої схильності до досягнення високих спортивних результатів не тільки в різних видах спорту, але й у різних видах змагань одного виду спорту.Результати експериментального дослідження свідчать про підвищення ефективності тренувального процесу, що здійснювався по групах, зорієнтованих на підготовку до різних змагальних дистанцій та реалізації індивідуальних можливостей за умов змагальної діяльності. До групи  каноїстів, підготовка яких була орієнтована на проходження дистанції 200 м увійшло  27% спортсменів, з них. До групи, підготовка якої була орієнтована на проходження дистанції 500 м,  ввійшло 40% спортсменів. До групи, підготовка якої була орієнтована на дистанцію 1000 м, ввійшло 33%.Даний підхід дав змогу підвищити ефективність підготовки та реалізації індивідуальних можливостей за умов змагальної діяльності.
Keywords: орієнтація спортсменів; тести; байдарочники; змагальні дистанції