ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ВЕСЛУВАЛЬНИКІВ НА БАЙДАРКАХ І КАНОЕ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Аналіз науково-методичної та спеціальної літератури (результатів моніторингу Інтернет-джерел) з проблем фізичної підготовки веслувальників на етапі базової підготовки показує, що проблема застосування сучасних технологій під час навчально-тренувального процесу на даний момент залишаєтеся надзвичайно актуальною. Метою роботи є аналіз наявних інноваційних технологій у веслувальному спорті, які застосовуються у підготовці спортсменів, та перспективи їх застосування на практиці.У статті розглядаються сучасні технології тренування спортсменів байдарочників, які застосовуються у підготовці майбутніх спортсменів і проблеми підготовки веслувальників на етапі базової підготовки, а також інновації, які можуть бути використані в тренуванні. Наявність доступу до технологій, які можуть ефективно контролювати тренування та змагання з веслування на воді, є важливою для отримання необхідної інформації та діагностики ефективності тренувального процесу. Тренерам необхідна кількісна оцінка навантаження, щоб забезпечити контроль прогресу результатів у спортсмена та баланс між тренувальним навантаженням і відновленням. Інноваційні пристрої, такі як смарт-годинник Garmin, покращують керованість тренувального процесу, оскільки дозволяють провести діагностику вихідного рівня підготовки, скласти індивідуальну програму тренування, моніторити продуктивність і фізіологічні функції спортсмена під час фізичної діяльності в режимі реального часу та аналізувати дані з різних відрізків тренування, наприклад: частота серцевих скорочень, насиченість крові киснем, витрату енергії за тренування одночасно з даними зовнішнього навантаження ( швидкість, відстань, темп ). Також перевагою є відносно невисока ціна смарт-годинників порівняно з іншими спеціальними пристроями для вимірювання, що робить їх практичним і доступним пристроєм для цілісного фіксування тренувань. Використання інноваційних технологій сприяють інтеграції українських спортсменів веслувальників до європейського веслувального простору.
Keywords: веслування; Garmin; пристрій відстеження; фізична підготовка; етап базової підготовки