ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ТА ВІДЧУТТЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Серед найважливіших факторів, які суттєво впливають на здоров'я та тривалість життя, слід назвати фізичну підготовленість (ФП). Фізична підготовка є однією з основних складових здорового способу життя. Існує поширена думка, що фізична підготовленість є однією з найважливіших категорій, що визначають правильне функціонування організму людини. Після п'ятого десятиліття його життя відчуваються його труднощі. Знижується фізична працездатність і психічний стан. Труднощі з концентрацією та засвоєнням нової інформації викликають занепокоєння. Тому слід подбати про свій фізичний і психічний стан, адже це подовжує період тренування. Ведення активного способу життя має багато переваг. Переваги фізичної активності очевидні. Систематична фізична активність є дуже сильним біологічним стимулятором і є однією з головних детермінант фізичного та психічного здоров'я людини. Його оптимальний рівень стимулює розвиток, забезпечує потреби в русі, посилює ефективність серця, покращує гнучкість м'язів і суглобів, зміцнює м'язи і кістки. Природно, що фізична активність пов'язана з дуже різноманітними витратами енергії в залежності від інтенсивності руху / фізичного зусилля, його тривалості, температури навколишнього середовища або маси тіла людини, що виконує фізичне зусилля. Фізична підготовленість людини похилого віку визначає моторику всього тіла, а також його самостійність у виконанні різних видів діяльності. Доведено, що фізично підготовлені люди, порівняно з людьми, які не дуже активні, мають краще самопочуття, рідше страждають від психічних або фізичних захворювань, таких як депресивний настрій або головний біль. Враховуючи вищезазначені умови, була зроблена спроба діагностувати це явище, зосереджуючись головним чином на літніх людей. Вони хотіли з’ясувати, який рівень знань щодо фізичної підготовки та її впливу на здоров’я мають літні люди, який спосіб життя вони ведуть. Отже, фізична підготовка є важливим фактором формування здоров’я, здорових звичок, а також цінного проведення вільного часу.
Keywords: здоров'я; спосіб життя; фізична підготовленість; геронтологія