ХАРАКТЕРИСТИКА МОДЕЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ СТРІЛЬЦІВ-ЮНІОРІВ У КЛАСИФІКАЦІЙНИХ РАУНДАХ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ ВПРОДОВЖ 2017−2021 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
У публікації подано отримані дані результативності дослідження виступів юніорів зі стрільби з лука у класифікаційних раундах. Підготовка спортсменів вважається складним та багатокомпонентним процесом, де присутні велика кількість зусиль тренера і спортсмена, які в комплексі мають відповідати чинним правилам змагальної діяльності. Метою нашого дослідження було визначити модельні показники результативності стрільців-юніорів з лука у класифікаційних раундах головних змагань впродовж 2017−2021 років. Проаналізовано протоколи виступів спортсменів та виділено кращі спортивні результати у кваліфікаційному раунді. За допомогою теоретичного аналізу та узагальнення даних було вивчено стан дослідженості об’єкту і предмету, конретизації мети. Проаналізовано календарний план змагань національної федерації стрільби з лука, літературні джерела, дослідження науковців, які проведені за останні роки, щодо системи змагань у стрільбі з лука та процесів, що спонукають до підвищення результативності виступів спортсменів-юніорів. За допомогою методів математичної статистики створено можливість опрацювати результати, які відбувалися на засадах методів математичної статистики, де було визначено: середнє арифметичне, відхилення та відсотки за результатами виступів спортсменів у кваліфікаційному раунді змагань.Аналіз протоколів змагальної діяльності надав можливість встановити, що у спортсменів результати не рівномірні та демонструються під впливом інтенсивних навантажень. Розбіжності результативності в кваліфікаційному раунді Чемпіонатів України спостерігаємо для категорії юніорки у 2018 та вища щільність результатів була характерна для юніорок у 2021 та юніорів – 0,39% – 2017 роках відповідно.
Keywords: стрільці; юніори; результат; змагання