ПОПУЛЯРНІСТЬ СПОРТУ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2023)
Популярність спорту можна описати як ступінь визнання та зацікавленості людей до певного виду спорту або спортивних подій в цілому. Популярність спорту може мати значний вплив на культурні та економічні аспекти суспільства. Популярність спорту в країні може залежати від багатьох факторів.  У дослідженні використовувалися наступні методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернет, аналіз даних з відкритих інформаційних систем, методи математичної статистики. Для визначення популярності спорту в Україні та світі застосовувалася база даних web-застосунку Google Trends. Аналіз популярності спорту за останні п’ять років демонструє певні особливості пов’язані зі значними подіями. Візуально можна спостерігати певний взаємозв’язок між світовими та українськими тенденціями популярності спорту. Результати кореляційного аналізу вказують на високий рівень взаємозв’язку рівня популярності в світі та Україні. З аналізу даних, можна стверджувати, що відносна популярність спорту в Україні (53,7 ум.од.) нижче, ніж у світі (75,4 ум.од.) на 40,4 %. Нижчий рівень популярності спорту в Україні може бути пов'язано зі значною кількістю населення України, яке не має можливості повноцінно займатися спортом через відсутність часу, фінансових можливостей або доступу до спортивної інфраструктури.
Keywords: спорт; популярність; тенденції; Україна; вплив