ПЕДАГОГІЧНА ПАРАДИГМА М. ДАРМАНСЬКОГО ПРО ХРИСТИЯНСЬКІ ЦІННОСТІ ОСОБИСТОСТІ ПЕДАГОГА (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті розкрито педагогічну парадигму, обґрунтовану М. М. Дарманським, у контексті формування християнських цінностей у педагога і їх вплив на його особистість через трансформування педагогічного та управлінського досвіду. Педагогічну парадигму трактовано як сукупність теоретичних і методологічних підходів, що визначають систему освіти, втілювану в науці і практиці.На підставі вивчення наукових праць і практичної діяльності М. Дарманського доходимо висновку, що педагог може стати високодуховною особистістю, якщо розуміє свою професійну місію і володіє духовним потенціалом. У статті акцентовано увагу на важливості християнських цінностей у педагогічній діяльності, які сприяють формуванню особистості з альтруїстичними якостями, рефлексією, толерантністю тощо. Аналіз наукових та практичних досліджень М. Дарманського підтверджує, що виховання та навчання є основними факторами розвитку особистості, а педагог повинен мати провідну роль у формуванні християнських цінностей через власну поведінку. Акцентовано увагу на необхідності конкретизації християнських цінностей в освітньому процесі та ролі педагога у цьому. Зазначено, що підготовка педагогів має базуватись на інтеграції фундаментальної, спеціальної та психолого-педагогічної підготовки, а принципами такої підготовки є єдність філософії та освіти, полікультурність.
Keywords: парадигма; педагогічна парадигма; християнські цінності; педагогічні погляди; М.М.Дарманський