МОДЕЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ СТРІЛЬЦІВ КАТЕГОРІЇ КАДЕТИ У КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РАУНДАХ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ ВПРОДОВЖ 2017-2021 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті подано дослідження результативності виступів стрільців з лука у класифікаційних раундах впродовж 2017−2021 років. Підготовка спортсменів вважається складним та багатокомпонентним процесом, де присутні велика кількість зусиль тренера і спортсмена, які в комплексі мають відповідати чинним правилам змагальної діяльності. Метою нашого дослідження було визначити модельні показники результативності стрільців з лука категорії кадетів та кадеток у класифікаційних раундах головних змагань річного циклу впродовж 2017−2021 років (на прикладі Чемпіонатів України). Проаналізовано протоколи виступів спортсменів та виділено кращі результати у кваліфікаційному раунді. За допомогою теоретичного аналізу та узагальнення вивчено стан дослідженості об’єкту і предмету, конретизації мети. Проаналізовано календар змагань національної федерації стрільби з лука, літературні джерела, дослідження науковців, проведених за останні роки, щодо системи змагань у стрільбі з лука і спорту загалом, та процесів, що спонукають до підвищення результативності виступів спортсменів різних вікових груп. Методи математичної статистики створили можливість опрацювати результати, які відбувалися на засадах методів математичної статистики, де визначено: середнє арифметичне, відхилення та відсотки за результатами виступів спортсменів у кваліфікаційному раунді змагань.Аналіз протоколів змагань надав можливість встановити, що у спортсменів результати доволі не рівномірні та демонструються під впливом інтенсивних навантажень. Різниця між кращим та гіршим результатом переможця у кадетів в напрямку зниження результату і зафіксовано на рівні 18 очок, що дає можливість стверджувати про наявність прогалин у підготовці. У кадеток спостерігається зворотна тенденція порівняно з кадетами, тобто до зростання результату виступів на змаганнях, і він становить 10 очок.
Keywords: стрільці; кадети; результат; змагання