ЗАГАЛЬНОНАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
У статті розглянуто проблему формування і розвитку педагогічної культури фахівців різного напряму підготовки. Детально описано загальнопедагогічні підходи до проблеми формування педагогічної культури. Матеріал подано в історичному ракурсі. Сучасна культурологія виділяє підходи до цього феномена, які розглядають динаміку розвитку і  розуміння культури в ракурсі творчої самореалізації фахівця, його особливого способу людської діяльності. У літературі зустрічається опис трьох видів культур: перша група це система знань та здібностей; друга група – цінності та відношення взаємозв’язку поняття культури до цінностей та відносин; третя група – поведінки і способу життя. Такий розподіл дозволяє вчителю правильно розподіляти функції кожної групи, повноцінно реалізувати виховні можливості навчання. Сучасні представники гуманітарного напряму розглядають різні типи культури: «політико-правова, художньо-естетична, фізична, культура праці та побуту, наукова, морально-нормативна, комунікативна, соціальна та педагогічна» Зроблено добірку підходів, які впливають на розвиток педагогічної культури.  Виділено декілька складових педагогічної культури: інтелектуальність, інтелігентність, ерудиція, інтерес до виховання, педагогічний досвід, критичний підхід до педагогічної діяльності, наполегливість, колективізм, розсудливість, цілеспрямованість, оптимізм. Показано, що складові педагогічної культури мають бути притаманні фахівцям різного напряму підготовки , але особливо вчителям. Формування педагогічної культури ґрунтується на загальнопедагогічних підходах, серед яких обрано: системний, діяльнісний, особистісний, особистісно-діяльнісний, інтеграційний, праксеологічний, аксеологічний. Розглянуто ці підходи у взаємозв’язку класичного подання підходів і особливостей педагогічної культури. Одночасно розглянуто дидактичні принципи, що слугують базою для педагогічних підходів: науковість,  доступність, неперервність, зв’язку теорії з практикою, послідовність, професійна спрямованість. Кожний з перелічених принципів формує педагогічну культуру, оскільки є основою для загально педагогічних підходів.Таким чином подано методологічні основи формування педагогічної культури фахівця.
Keywords: фахівці; культура; педагогічна культура; види педагогічної культури; загальнонаукові підходи; дидактичні принципи