ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАЛЬНОЇ ФІЗКУЛЬТУРИ ПРИ ОСТЕОАРТРОЗАХ СУГЛОБІВ НИЖНІХ КІНЦІВОК (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2022)
Артроз це дегенеративне захворювання суглоба, на початку розвитку якого руйнуються суглобові хрящі, а з часом й інші його елементи – кістки, нерви, сухожилля. На ранніх стадіях захворювання суглобовий хрящ стає більш м’яким, пухким, покривається виразками, поступово стоншується, аж до повного стирання, що стає причиною зменшення продукції синовіальної рідини. В кінцевому результаті на голівках суглобових кісток утворюються нарости (остеофіти), а самі кістки стикаються одна з одною. Внаслідок зазначеного, з’являються болі в ураженому суглобі і відбувається поступове обмеження його рухливості, аж до повного знерухомлення (анкілозу)
Keywords: Лікувальна фізична культура; деформуючий артроз; тазостегновий суглоб; фізичний терапевт