БОКС ЯК АЛЬТЕРНАТИВА НАВЧАЛЬНИМ ЗАНЯТТЯМ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена ґрунтовному теоретичному аналізу можливостей використання засобів боксу як альтернативної форми навчальних занять з фізичного виховання студентської молоді у закладах вищої освіти. У сучасних умовах реформування системи вищої освіти, зростання навчального навантаження, гіподинамії та зниження рівня здоров’я студентів актуалізується пошук ефективних, мотиваційно привабливих та функціонально доцільних засобів фізичного виховання. Бокс розглядається як універсальний вид рухової активності, що поєднує розвиток фізичних, психофізіологічних та морально-вольових якостей. У статті узагальнено дані сучасних наукових досліджень щодо фізичної підготовленості студентів, рівня їх рухової активності та мотивації до занять фізичною культурою. Обґрунтовано необхідність впровадження спортивно-орієнтованого підходу з використанням засобів боксу в освітньому процесі. Проаналізовано навчальні та авторські програми з боксу, визначено їхні сильні сторони й обмеження щодо застосування в неспеціалізованих ЗВО. Особливу увагу приділено ґендерно диференційованому підходу до організації занять, урахуванню фізіологічних особливостей жіночого організму, зокрема фаз менструального циклу. Доведено доцільність використання ігрових та умовно-контактних методів навчання з метою підвищення безпеки, емоційної залученості та ефективності освітнього процесу.
Keywords: фізичне виховання; студенти; бокс; спортивно-орієнтовані заняття; мотивація; ґендерний підхід