ІГРОВІ ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В умовах компетентнісного підходу до навчання важливо поєднувати засвоєння предметних знань з розвитком соціально значущих умінь та навичок. У цьому контексті ігрові засоби навчання виступають ефективним інструментом активізації пізнавальної діяльності та формування комунікативної й соціальної компетентностей учнів.У статті розглянуто сутність і зміст понять «комунікативна компетентність» та «соціальна компетентність», визначено їхні взаємозв’язки та роль у сучасній освіті. Охарактеризовано основні види ігрових засобів, доцільних для застосування на уроках біології, зокрема рольові, ділові, імітаційні та цифрові ігри, навчальні квести й вправи з елементами дослідження. Розкрито дидактичний потенціал ігрових засобів, що полягає у створенні ситуацій активної взаємодії, розвитку мовленнєвих умінь, критичного мислення та відповідальності за спільний результат.Особлива увага приділяється педагогічним умовам ефективного використання ігрових технологій: визначенню дидактичної мети, відповідності форм ігрової діяльності віковим та індивідуальним особливостям учнів, створенню сприятливого психологічного клімату, організації різних форм взаємодії та педагогічного супроводу. Окреслено практичні можливості інтеграції ігрових технологій у зміст біологічної освіти, що забезпечують поєднання засвоєння навчального матеріалу з розвитком соціальних та комунікативних компетентностей.Результати аналізу підтверджують, що системне та методично обґрунтоване використання ігрових засобів у процесі навчання біології сприяє формуванню в учнів комплексних компетентностей, підвищує мотивацію до навчання та стимулює активну взаємодію в колективі.
Keywords: навчальна мотивація; рольова діяльність; співпраця; навчальні симуляції; критичне мислення