ЗАЛЕЖНІСТЬ ТЕХНІКИ ВИКОНАННЯ РУХІВ ВІД АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ДАНИХ СПОРТСМЕНА НА ПРИКЛАДІ ВЕСЛУВАННЯ НА КАНОЕ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті проведено дослідження залежності біомеханіки рухових дій від тілобудови спортсменів з різних видів спорту. Наведено чисельні приклади  того, як морфологічні особливості спортсменів, в тому числі антропометричні показники, впливають на спосіб виконання технічних елементів, що у підсумку впливає на змагальний результат. Розглянуто особливості впливу тілобудови на біомеханічні дії спортсменів у таких видах спорту, як легка атлетика (бігові вправи, метання, стрибки у довжину), важка атлетика, пауерліфтинг, плавання. Особлива увага визначення впливу тілобудови на біомеханічну схем руху розглянуто на прикладі веслування на каное. Основний акцент наших досліджень, спрямовано на дослідження хвату весла, та його впливу на змагальну діяльність. Серед методів отримання емпіричних даних було використано метод інтерв’ювання провідних спортсменів, які досягли видатних успіхів у веслуванні на каное. Зокрема наголошено на важливості такого уміння як регулювання хвату весла, зменшення або збільшення в залежності від особливостей проходження дистанції, тактики проведення змагальної боротьби. Також наголошено що із шириною хвату весла тісно пов’язано формування такого відчуття, як відчуття води.
Keywords: веслування на каное; хват весла; біомеханіка рухової дії; відчуття води