ОПТИМІЗАЦІЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ З УРАХУВАННЯМ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена пошуку шляхів оптимізації процесу фізичного виховання студентів технічних спеціальностей. Метою статті було визначити умови та характер праці інженерів-механіків, дослідити професійно-значущі психофізичні якості, встановити шляхи формування фізичної культури студентів технічних спеціальностей та визначити ефективні види рухової активності для успішної реалізації цього процесу. Доведено важливість набуття у студентами певного обсягу теоретичних знань для формування навичок правильного використання засобів фізичної культури і спорту в режимі праці та відпочинку, зміцнення здоров’я, ведення здорового способу життя, підтримки високої працездатності. Проведене дослідження показало важливість врахування професіограми під час планування процесу професійно-прикладної фізичної підготовки майбутніх інженерів-механіків. Виокремлено низку видів рухової активності, що за своєю специфікою та властивостями найбільшою мірою сприятимуть розвитку професійно-значущих психофізичних якостей майбутніх фахівців цього профілю.
Keywords: фізичне виховання; студенти; технічні спеціальності; професіограма; психофізичні якості