ВАЖЛИВІСТЬ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЯК ЕЛЕМЕНТА ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ШКОЛЯРІВ ДО МАЙБУТНЬОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено ключові аспекти необхідності та важливості формування фізичних якостей у школярів закладів загальної середньої освіти України (далі – ЗЗСО) як складника їхньої потенційної готовності до майбутньої військової служби та захисту незалежності і територіальної цілісності своєї держави. Зроблено акцент на суттєвій ролі мотивації учнів до занять різними видами рухової активності на заняттях з фізичної культури та у позаурочний час. Зазначено, що ця робота буде ефективною за умов створення в ЗЗСО середовища, де рухова активність буде для школярів – цікавою, корисною і доступною, що, в свою чергу може бути забезпечено спільними організаційними зусиллями районних управлінь освіти, молоді і спорту; керівництва Територіальних громад; адміністрацій ЗЗСО, а також відданою і наполегливою навчально-виховною діяльністю вчителів фізичної культури шкіл, гімназій та ліцеїв.
Keywords: формування готовності; військова служба; військово-патріотичне виховання; заклад загальної середньої освіти; фізична культура; Україна