ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ВІДНОВЛЕННІ ФУНКЦІЙ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІСЛЯ МІННО-ВИБУХОВИХ ТРАВМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Реабілітація військовослужбовців, які постраждали внаслідок військових конфліктів або травматичних подій, є важливим і актуальним завданням системи охорони здоров’я. У контексті активних бойових дій, що тривають в Україні, кількість поранених військових і цивільних осіб, які потребують комплексної допомоги фахівців мультидисциплінарної команди, зростає щодня. Мета дослідження: розробити програму  поліпшення функціонального стану нижніх кінцівок у військовослужбовців після мінно-вибухових травм та експериментально оцінити її ефективність. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, емпіричні методи та методи математичної статистики. Результати роботи. Фізична терапія є невід’ємною частиною реабілітаційного процесу після мінно-вибухових ушкоджень, бо сприяє не лише зменшенню болю та запалення, але й відновленню функціонування військовослужбовця. Обсяг, структура та зміст засобів фізичної терапії, які входять до індивідуальних реабілітаційних планів для військовослужбовців з наслідками мінно-вибухових ушкоджень, повинні визначатися з урахуванням клінічної картини, стадії розвитку патологічного процесу та форми ушкодження. В ОГ інтенсивність больового синдрому за візуально-аналоговою шкалою зменшилася з 5,16±1,17 балів до 2,44±1,14 балів (p0,05), що може пояснюватися недостатньою ефективністю стандартної терапії у зменшенні больового синдрому. Висновки. Відновлення функцій нижніх кінцівок у військовослужбовців після мінно-вибухових травм є складним і тривалим процесом, що потребує застосування комплексного підходу, в якому фізична терапія відіграє важливу роль. Правильно підібрані методи фізичної терапії допомагають не тільки відновити фізичні функції кінцівки, але й полегшити психологічний стан пацієнтів, сприяючи їх повному поверненню до активного життя та служби.
Keywords: травми; фізична терапія; функціональний стан; військовослужбовці