СУЧАСНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ УРОКІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ У СТАРШІЙ ШКОЛІ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються сучасні аспекти організації уроків фізичної культури у старшій школі, що визначаються новими суспільними викликами та завданнями системи освіти. Метою базової середньої освіти є розвиток гармонійної, соціально активної й національно свідомої особистості, яка здатна до навчання протягом життя, саморозвитку та самонавчання, а також усвідомлює свою роль у збереженні й зміцненні незалежності держави. У цьому контексті фізична культура постає як один із ключових засобів виховання життєво компетентної молоді. Фізична культура розглядається не лише як інструмент збереження та укріплення фізичного здоров’я, але і як важливий чинник формування інтелектуальних, психічних і соціальних характеристик особистості. Вона забезпечує розвиток фізичних та когнітивних якостей учнів, сприяє вихованню здатності приймати відповідальні рішення, формуванню активної життєвої позиції, а також орієнтує молодь на здоровий спосіб життя. Для підлітків 16–17 років уроки фізичної культури мають особливе значення, адже саме в цей період закладаються основи для усвідомленого ставлення до власного здоров’я, а також формується готовність до активної соціальної участі. Зміст предмета «Фізична культура» у старших класах повинен бути спрямований на розвиток ключових компетентностей: соціальних, мотиваційних, когнітивних, функціональних, технологічних, професійно-прикладних та особистісних. Організація навчального процесу передбачає дотримання принципів безперервності, цілісності та особистісно орієнтованого підходу, що дозволяє максимально врахувати індивідуальні потреби учнів. Особлива увага приділяється ролі вчителя фізичної культури, який є не лише організатором рухової діяльності, але й провідником компетентнісного підходу, здатним впроваджувати принципи диференціації навчання, мотивувати учнів та формувати у них позитивне ставлення до фізичної активності.Таким чином, сучасні уроки фізичної культури у старшій школі носять інтегративний характер і спрямовані на всебічний розвиток особистості. Вони поєднують завдання зміцнення здоров’я, реалізацію підвищення фізичної підготовленості та формування ключових компетентностей, необхідних для успішної соціалізації й активної життєдіяльності в умовах сучасного суспільства.
Keywords: фізичне виховання; учні старших класів; компетентнісний підхід; мотивація; диференційоване навчання; фізична підготовленість; оздоровчо-орієнтована діяльність