ГЕНДЕРНА СОЦІОЛОГІЯ В ПРАЦЯХ ВІТЧИЗНЯНИХ ДОСЛІДНИКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стаття присвячена аналізу становлення та розвитку гендерної соціології у працях вітчизняних науковців. Розглянуто ключові напрями сучасних досліджень, зокрема проблеми гендерної нерівності на ринку праці, участі жінок у політичному житті, трансформації гендерних ролей у період воєнного конфлікту та міграційних процесів, а також культурологічні інтерпретації гендерної ідентичності та стереотипів. Показано, що гендерна соціологія в Україні розвивається під впливом глобальних тенденцій, водночас зберігаючи національну специфіку та сучасні соціально-політичні виклики. Наголошено на значенні євроінтеграційних процесів та Цілей сталого розвитку ООН як важливих орієнтирів для дослідження гендерної рівності. Автори праць, проаналізованих у статті, поєднують емпіричні соціологічні методи з якісними культурологічними підходами, що дозволяє отримати комплексне бачення проблеми. Зроблено висновок про необхідність подальшої систематизації наукових здобутків, міждисциплінарної інтеграції та розробки ефективних механізмів забезпечення гендерної рівності у всіх сферах суспільного життя.
Keywords: гендерна соціологія; гендер; гендерна ідентичність; українські дослідники