ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ БОКСЕРІВ ГРУП БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті здійснено аналіз особливостей розвитку координаційних здібностей боксерів груп базової підготовки в навчально-тренувальному процесі. Установлено, що в змагальній діяльності боксерам необхідно ефективно виконувати рухові вправи, що виникають у динамічних і непередбачуваних умовах поєдинку. Розв’язання таких проблем безпосередньо пов’язане з рівнем розвитку координаційних здібностей, що передусім визначає перспективність діяльності спортсменів у подальшому професійному зростанні.Аналіз науково-методичної літератури засвідчив, що в структурі спритності та координації виокремлюється комплекс самостійних видів координаційних здібностей, які мають специфічні особливості прояву в боксерській діяльності. Вони можуть бути диференційовані за характером рухових дій, критеріями їх оцінювання та чинниками, що зумовлюють рівень розвитку зазначених здібностей.Ефективність виконання техніко-тактичних дій у боксі, зокрема удари, ухили, пересування та комбінаційні дії, значною мірою залежить від уміння спортсмена координувати рухи верхніх і нижніх кінцівок, підтримувати рівновагу, орієнтуватися в просторі та своєчасно реагувати на дії суперника. Високий рівень координаційної підготовленості сприяє економному використанню енергетичних ресурсів, підвищенню швидкісно-силових показників, точності технічних дій і стабільності змагальної діяльності.Установлено, що рівень розвитку координаційних здібностей боксерів зумовлений комплексною взаємодією психофізіологічних функцій: сенсомоторних, пропріоцептивних, перцептивних та інтелектуальних. Найвищих результатів у змагальній діяльності досягають спортсмени, які володіють розвиненими сенсорно-перцептивними можливостями, що забезпечують швидкість реакції, точність сприйняття рухів суперника та оптимальність ухвалення тактичних рішень.Визначено основні чинники, що впливають на прояв координаційних здібностей боксерів, а також обґрунтовано доцільність використання спеціальних вправ, спрямованих на розвиток рівноваги, відчуття ритму, просторової орієнтації та узгодженості рухів. Запропоновано застосовувати тестування координаційних показників із періодичністю один раз на два місяці, що дозволить тренеру здійснювати моніторинг динаміки підготовленості спортсменів і коригувати зміст навчально-тренувального процесу відповідно до отриманих результатів.Критеріями оцінювання рівня розвитку координаційних здібностей запропоновано вважати такі показники, швидкість, правильність, раціональність, витривалість у виконанні рухових дій, що мають як якісну, так і кількісну характеристику.
Keywords: координаційні здібності; боксери групи базової підготовки; навчально-тренувальний процес; рівновага; ритм; координація; спритність