ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ АДАПТИВНОГО БАДМІНТОНУ В УКРАЇНІ, ЯК ФІТНЕС ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Актуальність. У статті досліджується актуальна проблема інклюзивної освіти в контексті фізичного виховання дітей з інвалідністю, з особливим акцентом на використанні адаптивного бадмінтону, як засобу фізичної реабілітації, соціальної інтеграції та розвитку особистісних якостей. Адаптивний бадмінтон розглядається як ефективна фітнес-технологія, що дозволяє дітям з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху та іншими формами інвалідності брати активну участь у фізкультурно-оздоровчому процесі, сприяючи формуванню рухових навичок, підвищенню функціональних можливостей організму та розвитку мотивації до самореалізації.Мета дослідження. З’ясувати прикладне значення і вивчити стан та можливості використання адаптивного бадмінтону (парабадмінтону) у процесі фізичного виховання дітей з інвалідністю. Методи дослідження. У дослідженні використовувалися загальнонаукові методи: аналіз, синтез, узагальнення, класифікація фактів наукової літератури, анкетування, методи математичної статистики.На основі результатів опитування вчителів фізичної культури з різних регіонів України проаналізовано рівень доступності спортивної інфраструктури, наявність засобів адаптації для учнів/учениць з інвалідністю, а також обізнаність педагогів щодо специфіки організації занять з такими учнями. Виявлено, що лише третина опитаних учителів проводить заняття з дітьми, які мають інвалідність, а понад 70% закладів освіти не мають належних умов для реалізації інклюзивного фізичного виховання. Особливу увагу приділено аналізу можливостей занять адаптивним бадмінтоном для різних категорій учнів/учениць, зокрема тих, хто пересувається на візках, використовує милиці або має низький зріст.
Keywords: інклюзивна освіта; доступність; фізична культура; толерантність; адаптивний бадмінтон; інклюзивне середовище; діти з інвалідністю; оздоровче та прикладне значення бадмінтону; соціальна адаптація; реабілітація; педагогіка