ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КАРДІОТРЕНУВАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЛЕГКОАТЛЕТІВ 14-15 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У науковій роботі опрацьовані вітчизняні та зарубіжні літературні та інтернет джерела з обраної проблематики дослідження, що дозволило обґрунтувати актуальність дослідження. У дослідженні завдяки теоретичному опрацюванню даних вдалося подати детальну характеристику системи планування навчально-тренувального процесу юних легкоатлетів 14-15 років. У роботі описано актуальні особливості використання бігових засобів тренувань у підготовці легкоатлетів.Вдалося визначити найбільш актуальні методи підготовки  юних спортсменів та охарактеризувати особливості використання різноманітних засобів кардіотренування для легкоатлетів 14-15 років. Охарактеризовано методичні аспекти для впровадження та дозування засобів кардіотренування на різних етапах багаторічного удосконалення (деталізовано на етапі спеціалізованої базової підготовки) легкоатлетів. Вивчено та охарактеризовано особливості використання засобів загальної та спеціальної (швидкісної, координаційної та силової) витривалості, як основних для легкоатлетів-бігунів та для інших спортсменів на різних етапах багаторічного удосконалення.Оптимізація засобів та методів використання кардіонаванатажень та їх доцільне використання сприятиме досягненню очікуваних результатів, а саме підвищення показників споживання кисню та аеробної продуктивності, збільшення рівня загальної витривалості та окремих показників спеціальної витривалості. Особливо актуальними при використання кардіотренувань є показники зниження ризику перевантажень спортсменів та залучення більшої кількості дітей до занять легкою атлетикою.Обґрунтовано ключові засоби кардіотренування для підвищення загального фізичного стану легкоатлетів 14-15 років на етапі спеціалізованої базової підготовки. Також засоби кардіотренувань є особливо необхідними для підвищення показників фізичного стану юних легкоатлетів 14-15 років на етапі попередньої базової підготовки.За результатами досліджень та узагальненню даних вдалося визначити засоби кардіотренування для юних легкоатлетів: біг з різною швидкістю (рівномірний, змінний, кроси по пересіченій місцевості), вправи ігрової спрямованості (естафети, рухливі ігри), що значно урізноманітнюють тренувальний процес, тренажери з циклічною динамікою рухів, як альтернатива бігу для зниження ударного навантаження, різновиди плавальних вправ, як універсальний засіб розвитку витривалості та відновлення, біг зі зміною швидкості, що є актуальним для дітей 14015 років у помірних об’ємах.Лише завдяки оптимально та раціонально дозованим кардіонавантаженням можна досягати високих очікуваних результатів: підвищення рівня споживання кисню, аеробної продуктивності, покращення рівня загальної витривалості та швидкісно-силової готовності, зниження вірогідності перевантажень і травм під час тренувань, залучення дітей до занять легкою атлетикою дітей віком 14-15 років.
Keywords: легка атлетика; кардіотренування; підготовчий період; загальна та спеціальна витривалість