МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИМІРЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ТІЛА ДЛЯ ВИБОРУ КРІСЛА КОЛІСНОГО ДЛЯ ОСІБ ПІСЛЯ УРАЖЕННЯ СПИННОГО МОЗКУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Крісла колісні є ключовим асистивними засобом мобільності для осіб після ураження спинного мозку. У контексті сучасних умов України існує значний дефіцит доступу до крісел, які б відповідали індивідуальним антропометричним параметрам, функціональним можливостям, умовам середовища проживання та забезпечували належну ергономіку. Використання міжнародних стандартів, таких як рекомендації International Society of Wheelchair Professionals (ISWP), є необхідним для оптимізації процесів забезпечення та підбору відповідних крісел колісних.У статті проаналізовано чотирикрокову модель забезпечення асистивними засобами, рекомендовану ВООЗ, яка включає обстеження, підбір, налаштування та навчання користувача. Особливу увагу приділено методології проведення антропометричних вимірювань, що є основою першого етапу. Розглянуто процедури вимірювання ключових параметрів тіла: ширини тазу, довжини стегон і гомілок, а також висоти спини, які визначають функціональність і ергономіку обраного засобу.Застосування адаптованих до українських реалій методик забезпечення кріслами колісними сприятиме підвищенню їхньої ефективності, довговічності та безпеки. Важливим аспектом є формування навчальних програм для фахівців, які проводять обстеження, підбір і налаштування. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на розробці уніфікованих протоколів для обстеження та налаштування крісел колісних, аналізі специфічних потреб різних груп користувачів та вдосконаленні освітньої інфраструктури для забезпечення висококваліфікованого обслуговування.
Keywords: асистивні засоби мобільності; допоміжні засоби реабілітації; крісло колісне; фізична терапія; ураження спинного мозку; забезпечення; самостійність; процес; участь