ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ОБ’ЄКТИВНОСТІ СУДДІВСТВА У СПОРТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються питання, присвячені дослідженню використання різних технічних засобів і обладнання для забезпечення об’єктивності суддівства. Наводяться чисельні приклади такого технічного супроводу. Технологічний прогрес, інформаційно-комп’ютерні технологій значно вплинули на підвищення об’єктивність суддівства. Використання спеціальних обчислювальних систем, аналітичних систем, апаратурних комплексів в окремих видах спорту стали обов’язковою вимогою під час проведення спортивних змагань відповідного рівня. Рівень технічного забезпечення змагальної діяльності, в тому числі суддівства, обумовлений з одного боку технологічним прогресом, з іншого боку специфікою видів спорту. Переважно більш складні види спорту за обсягом ігрових моментів, наявністю технічних елементів та рухових дій, вимагають більш складної роботи суддів, що також вимагає більш якісного технічного забезпечення та використання вимірювального обладнання.За допомогою такого методу дослідження, як інтерв’ю з провідними професіоналами практиками, вдалося виявити в окремих видах спорту різні суперечливі ігрові ситуації та змагальні моменти, які вимагають від суддів приймати складні рішення. Серед складних суперечливих моментів під час суддівства, було визначено: подвійне торкання м’яча під час верхньої передачі м’яча у волейболі; фіксація взяття залікового поля при великій кількості гравців у регбі; визначення попадання волана у поле при виконанні високо-далекого удару у бадмінтоні; визначення спортсмена, який перший вийшов за межі килима у боротьбі вільній; встановленням помилки, пов’язаної із зміною вихідного положення під час виконання жиму штанги лежачи у пауерліфтингу.Авторами статті запропоновано низку шляхів щодо удосконалення об’єктивності суддівства за рахунок використання різних технічних засобів та вимірювального обладнання. Зокрема, окремі технічні рішення щодо удосконалення суддівства було запропоновано у волейболі, бадмінтоні, боротьбі вільній, регбі та пауерліфтингу.
Keywords: технічні засоби; обладнання; суддівство; види спорту