КЛІЄНТООРІЄНТОВАНІ ЕРГОТЕРАПЕВТИЧНІ ПІДХОДИ У ВІДНОВЛЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ІЗ БОЙОВОЮ ТРАВМОЮ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Повномасштабна війна в Україні актуалізувала питання швидкої та ефективної реабілітації військовослужбовців з бойовою травмою. Успішне відновлення функціональної незалежності потребує не лише застосування сучасних методик, але й індивідуалізованого підходу до кожного пацієнта. Метою статті є аналіз та обґрунтування клієнтоорієнтованих ерготерапевтичних підходів як основи для розробки персоналізованих програм реабілітації.Методологія дослідження ґрунтується на аналізі вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, зокрема наукових публікацій, що вийшли в період 2020–2025 років. Було використано такі методи, як системний аналіз, узагальнення, порівняння та класифікація. Особлива увага приділена розгляду Канадського інструменту оцінки виконання занять (COPM) як ключового засобу виявлення та оцінки пріоритетів пацієнта у відновленні функціональних можливостей. У результаті проведеного аналізу встановлено, що клієнтоорієнтовані підходи є найбільш ефективними у відновленні як фізичної, так і психосоціальної незалежності військовослужбовців. Визначено, що ерготерапевтичні втручання повинні бути спрямовані не тільки на відновлення втрачених функцій, а й на повернення пацієнта до значущих для нього занять. Обґрунтовано необхідність адаптації міжнародних реабілітаційних практик до національного контексту та важливості безперервного професійного розвитку для ерготерапевтів.
Keywords: ерготерапія; клієнтоорієнтований підхід; функціональна незалежність; бойова травма; військовослужбовці; заняттєва спрямованість; інструмент оцінки виконання занять (COPM)