ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ STICK MOBILITY ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ РУХІВ ЛЮДИНИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті представлено до уваги теоретико-практичні аспекти використання Stick mobility – інноваційної технології задля підвищення якості рухів в повсякденності серед всіх верств населення. Система тренувань зі стіками направлена на покращення мобільності, стабільності і сили. Використання гнучких палиць створює умови для: відновлення патернів рухів, мобілізації суглобів, розвитку функціональної сили та нейром’язового контролю, глибокого фасціального розтягнення. Stick Mobility – інноваційна технологія, яка здобуває широкого поширення у всьому світі. Система започаткована в Америці в 2015 році і основна ціль – допомогти людям розкрити свій фізичний потенціал і покращити здатність добре рухатися. Система акредитована: 1) Національним коледжем фізичної культури (NCEP); 2) Національною академією спортивної медицини;3) Американською асоціацією легкої атлетики та фітнесу (AFAA); 4) Національною асоціацією силових тренувань (NSCA); 5) Асоціацією по сертифікації лідерів фітнесу Альберти.  Завдяки можливості індивідуального підбору вправ і регулювання навантаження, ця система може бути адаптована під різні вихідні особливості фізичного стану, рівні підготовленості та ці конкретної людини, що сприяє досягненню оптимальних результатів у відновленні, профілактиці виникнення травм та підвищенні рухової функціональності. Також сьогодні цю технологію активно впроваджують в процесі фізичного і ментального відновлення поранених військовослужбовців, ветеранів війни.
Keywords: інноваційні технології; stick mobility; стіки; мобільність; стабільність; сила