ФОРМУВАННЯ СТІЙКОЇ МОТИВАЦІЇ У ДІТЕЙ 4–6 РОКІВ ДО ЗАНЯТЬ ХУДОЖНЬОЮ ГІМНАСТИКОЮ З ВИКОРИСТАННЯМ АВТОРСЬКОЇ МЕТОДИКИ “SPORTS TRACK” (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Організація занять художньою гімнастикою для дітей дошкільного віку вимагає врахування специфіки їхнього психофізіологічного розвитку, що проявляється у провідній ролі гри, необхідності постійного емоційного підкріплення та переважанні образного мислення. Формування стабільної мотивації у цей період можливе завдяки інтеграції фізичних вправ із сюжетно-рольовими прийомами, які забезпечують зацікавленість і формують позитивне ставлення до занять. У статті розглянуто результати педагогічного дослідження, присвяченого аналізу ефективності авторської методики Author's Warm-up Method "Sports Track" for Children 4–6 Years in Rhythmic Gymnastics, побудованої на ігровій домінанті та поступовому розвитку базових фізичних якостей. Експеримент охоплював дві групи дітей віком 4–6 років (по 12 учасниць), що дозволило здійснити порівняння між традиційною програмою підготовки та методикою “Sports Track”. У процесі дослідження оцінювалися рівень відвідуваності, мотиваційної включеності, емоційного стану та результати базових моторних тестів. За підсумками експерименту виявлено, що в експериментальній групі відвідуваність зросла з 82 % до 95 % (проти 83–86 % у контрольній), середній показник емоційного стану підвищився з 3,4 до 4,6 бали, а показники моторних якостей (баланс, гнучкість, ритмічність) продемонстрували приріст від 40 % до 50 %, тоді як у контрольній групі – лише 9–14 %. Аналіз отриманих результатів довів зростання активності у сюжетно-ігрових вправах, покращення групової взаємодії, самостійності та формування внутрішньої зацікавленості у заняттях. За відгуками батьків, діти охочіше відвідували тренування, демонстрували вправи вдома та висловлювали позитивні емоції щодо гімнастики. Отже, запропонована методика підтвердила свою ефективність як інструмент формування стійкої мотивації та підвищення якості початкової спортивної підготовки у дітей дошкільного віку.
Keywords: мотиваційні чинники; художня гімнастика; діти 4–6 років; ігрова методика; Sports Track; початкова спортивна підготовка; експериментальне дослідження