ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ ГАНДБОЛЬНИХ ВОРОТАРІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено результати факторного аналізу показників змагальної діяльності кваліфікованих гандбольних воротарів. Дослідження проведене на основі офіційних статистичних даних IHF World Championship 2025. До вибірки увійшли 10 воротарів з найвищими показниками ефективності (Save%). Для аналізу застосовано методи головних компонент (PCA) та експлораторного факторного аналізу (EFA). Отримані результати дозволили виокремити два ключові фактори: інтенсивність участі та якість виконання воротарських дій. Кореляційний аналіз показав, що найбільш тісний зв’язок спостерігається між кількістю кидків і загальною кількістю сейвів (r = 0,95), що є логічним підтвердженням взаємозалежності навантаження та результативності воротаря – чим більше атак на ворота, тим більше шансів для голкіпера здійснити відбиття. Середній рівень кореляції між ефективністю (%) та кількістю сейвів (r = 0,35). Це означає, що велика кількість відбитих кидків не завжди гарантує високий відсоток ефективності. Сейви/матч показали кращий зв’язок з ефективністю (r = 0,41), ніж загальна кількість сейвів. Це свідчить про важливість нормалізації даних на кількість ігор. Матчі мають відносно слабкий зв’язок з ефективністю (r = 0,10), що доводить якість гри воротаря важливіша за кількість проведених зустрічей. Факторна модель дозволила виділити два головних чинники, які зумовлюють успішність воротаря: компонента (ПК1) узагальнює «обсяг роботи» (кількість кидків, сейви, матчі), тоді як друга (ПК2) більшою мірою відображає «якість дій» (ефективність сейвів).Таким чином, проведене дослідження довело ефективність застосування сучасних статистичних методів (PCA та EFA) для об’єктивного аналізу змагальної діяльності воротарів. Отримані результати можуть бути використані у практиці спортивної підготовки, а також у подальших наукових роботах, спрямованих на поглиблене вивчення специфіки ігрових ролей у гандболі.
Keywords: гандбол; гандбольні воротарі; змагальна діяльність; факторний аналіз