ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ БАСКЕТБОЛІСТІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ПРАКТИЧНІ ОРІЄНТИРИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто психологічні чинники, які впливають на ефективність підготовки та змагальної діяльності баскетболістів. Проаналізовано сучасні наукові підходи до розвитку когнітивних, емоційно-вольових і мотиваційних компонентів психологічної підготовки у спортивних іграх. Представлено модель психологічної підготовки баскетболістів, що включає чотири основні блоки: когнітивну підготовку (тренування уваги, пам’яті, прийняття рішень), емоційно-вольову стабільність (розвиток стресостійкості та впевненості), мотиваційну підтримку (формування внутрішньої та зовнішньої мотивації) та командну взаємодію (лідерство, комунікація, довіра, сумісність). Обґрунтовано важливість інтеграції психологічних методів у тренувальний процес з урахуванням специфіки амплуа гравців (розігруючий (Point Guard) це мозок команди; атакувальний захисник (Shooting Guard) це основний бомбардир, який створює моменти та реалізує кидки; легкий форвард (Small Forward) в баскетболі це універсальний гравець, який поєднує функції атаки та захисту, має швидко мислити; потужний форвард (Power Forward) – гравець, який працює під кільцем, бореться за м’яч, силова гра, підбирання; центровий (Center) – головний захисник кільця, гравець під кошиком в атаці). Підкреслено роль формування професійної компетентності майбутніх тренерів-викладачів як ключового чинника підвищення якості тренувального процесу. Надано рекомендації для тренерів щодо практичного застосування психологічних технологій у баскетболі.
Keywords: психологія спорту; баскетбол; мотивація; стресостійкість; командна взаємодія; професійна компетентність; тренери-викладачі