ВАГОМІСТЬ ПІДКРИТЕРІЇВ ЕКОНОМІЧНОГО ВПЛИВУ МІЖНАРОДНИХ СПОРТИВНИХ ЗМАГАНЬ НА РОЗВИТОК ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Важливим завданням сучасних досліджень є визначення вагомості окремих підкритеріїв економічного впливу міжнародних спортивних змагань для розробки обґрунтованої системи оцінювання їх ефективності. Це дозволить сформувати науково обґрунтовані рекомендації щодо планування спортивних подій та використання їхнього потенціалу для розвитку фізичної культури і спорту в Україні. Мета дослідження – визначити вагомість підкритеріїв економічного впливу міжнародних спортивних змагань на розвиток фізичної культури і спорту в Україні та встановити найбільш інформативні показники для комплексної оцінки цього впливу. Методи. У 2024-25 роках із застосуванням гугл-форм провели опитування (анкетування) експертів галузі економіки спорту (n=23). Результати. Зростання туристичних потоків та обсяг інвестицій у спортивну інфраструктуру є найбільш інформативними підкритеріями економічного впливу, що підтверджує їхній довгостроковий ефект для галузі. Кількість створених робочих місць також має вагоме значення, особливо для регіонального економічного розвитку. Водночас доходи від реклами та спонсорства потребують посиленого використання, щоб підвищити їхній вплив на економіку. Встановлено, що найбільш інформативним показниками є обсяг загальних інвестицій в будівництво та модернізацію спортивних об’єктів, середня вартість інвестицій на одного мешканця та інвестиції у підтримку спорту для населення зміна у кількості туристів, додаткові витрати туристів та загальна кількість відвідувачів, показник нових робочих місць, створених під час організації змагань, загальний обсяг доходів від реклами та спонсорства. Висновок. Комплексне використання цих показників забезпечує більш повну картину економічних вигод від проведення спортивних подій.
Keywords: інвестиції; туристи; реклама; робочі місця