ТЕХНІКО-ТАКТИЧНІ ПОКАЗНИКИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЗЮДОЇСТОК 16-17 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В статті здійснено аналіз аналіз техніко-тактичних показників змагальної діяльності дзюдоїсток 16-17 років для подальшої індивідуалізації тренувального процесу. Для досягнення мети у дослідженні використовувався аналіз відеозаписів змагальної діяльності дзюдоїсток. При аналізі відеозаписів змагальної діяльності було проаналізовано по 3 сутички кожної із спортсменок контрольної (n=10)та експериментальної (n=10) груп. Всього здійснено аналіз 30 сутичок спортсменок контрольної та 30 сутичок спортсменок експериментальної груп. Виявлено технічні прийоми які мають високу ефективність в обох групах: розворот руками та посадка. Також, такі кидки, як зачеп зсередини під р/н, зачеп зсередини під о/н, з упором стопи в живіт мають ефективність на рівні 25-33 % і дуже часто ці кидки входять в комбінації прийомів. Встановлено, що переверти виконувались найбільшу кількість разів, але мали маленьку ефективність (контрольна група 11 %; експериментальна – 17 %). Другою технічною дією, яка більш частіше виконувалась спортсменками обох груп є утримання (контрольна група 30 %; експериментальна – 27 %), яке мало досить високу ефективність (контрольна група – 62 %; експериментальна – 67 %) у порівнянні з іншими технічними діями. Аналіз техніко-тактичних показників виявив, що комбінації прийомів та контркидки виконуються майже однакову кількість разів у спортсменок обох груп (контрольна група 52 та 48 %; експериментальна – 44 та 56 %). Але контркидки мали більшу ефективність (контрольна група 60 %; експериментальна – 50 %). Встановлено, що спортсменки обох груп отримали зауваження за не ведення боротьби (контрольна група 13 зауважень; експериментальна – 11) та стягування в партер (контрольна група 4 зауваження; експериментальна – 5). Виявлено, що більшість сутичок спортсменок обох груп закінчились достроково, лише по одній сутичці кожної групи проведено у додатковий час.
Keywords: дзюдо; дзюдоїстки; спортсменки; техніко-тактичні показники; змагальна діяльність; аналіз; технічні дії; анкета