ПРОБЛЕМИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В ОЛІМПІЙСЬКОМУ ТА ПРОФЕСІЙНОМУ СПОРТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасному суспільстві спорт є не лише складовою фізичного розвитку людини, але й потужним соціальним інструментом, що формує цінності, норми та поведінкові моделі. Водночас, незважаючи на проголошені принципи рівності та недискримінації, гендерна нерівність залишається стійким викликом як на національному, так і міжнародному рівнях спортивного середовища.У дослідженні проаналізовано сучасні виклики й особливості розвитку олімпійського та професійного спорту в умовах глобалізації, професіоналізації та соціокультурних змін. Наголошено на необхідності комплексного підходу до вивчення спорту як соціального, економічного та культурного явища. Особлива увага приділена гендерній рівності у спорті. Розкрито вплив гендерних відмінностей на психологічну та фізичну підготовку спортсменів; гендерну дискримінацію в професійному спорті, зокрема нерівність у представництві, сексизм, проблеми спортивної мови та медіависвітлення; досвід жінок у спортивному менеджменті, зокрема бар’єри кар’єрного зростання та стратегії подолання дискримінації; відмінності між поняттями «стать» і «гендер» у спортивному контексті. Загалом підкреслюється потреба у трансформації спортивної культури, формуванні гендерноважливого підходу та впровадженні системних змін для забезпечення рівності в олімпійському та професійному спорті.Метою статті є дослідження та обговорення проблеми та особливостей гендерної рівності в олімпійському та професійному спорті.Аналітичне дослідження та обговорення проблеми та особливостей гендерної рівності в олімпійському та професійному спорті дає змогу зробити такі висновки, зокрема актуальність проблеми гендерної рівності в олімпійському та професійному спорті не викликає сумнівів – незважаючи на прогресивні зміни та позитивні тенденції останніх років, гендерна нерівність залишається системною проблемою на глобальному рівні. Ключові проблеми зосереджені навколо обмеженого доступу жінок до деяких видів спорту; нерівної оплати праці; недостатнього медіа-висвітлення; низького рівня представництва жінок у керівних органах; збереження стереотипів і проявів сексизму в професійному середовищі.Професійний спорт демонструє особливу гостроту проблем фінансової та медійної нерівності, що пов’язано з ринковими механізмами, які досі суттєво не адаптовані до принципів гендерної справедливості.Олімпійський спорт хоча й має більш структурований підхід до гендерного балансу (завдяки політикам МОК), усе ще стикається з викликами – від участі трансгендерних спортсменів до глибинного впливу культурних бар’єрів.
Keywords: олімпійський та професійний спорт; дослідження; гендерна рівність